+31(0)561-615364

7 days p/w, from 8:00 to 22:00 pm!

Unique Cycling

fietsen op superieure e-bikes

E-bike: Gazelle Orange Excellent Innergy.
E-bike: Gazelle Orange Excellent Innergy.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland maakt samen met Friese tweewielerspecialisten het ‘ebiken’ nog leuker dan het al is. Standaard elektrische fabrieksfietsen worden op punten als comfort, veiligheid en uitstraling geoptimaliseerd op basis van ervaringen van pechhulpverleners en gasten die een e-bike testarrangement hebben geboekt. Gemodificeerde e-bikes zijn comfortabeler en bedrijfszekerder dan de standaard e-bikes.

Directeur Albert Hendriks: “Op dure e-bikes, elektrische fietsen van €2.500,- tot €3.500,-, worden om prijstechnische redenen niet altijd de beste componenten gemonteerd, terwijl de berijder die wel verwacht. Testende gasten hebben vooral commentaar op lastig te verstellen sturen, wiebelende zadels, plakkerige kunststof handvatten, instabiele standaards en minderwaardige banden. Onderdelen die comfortbepalend zijn, die het fietsen wel of niet aangenaam maken. Wij laten de minder goede onderdelen door dealers vervangen voordat de fietsen de weg op gaan. We leuken ze ook op met accessoires als luxe afneemtassen met veel vakken.”

Ga naar de Arrangementen!

Unique: het summum
Na de modificatie krijgen de merkfietsen het predicaat ‘Unique’ op het frame. Unique Cycling is een exclusieve fietsvakantieformule, naast de testarrangementen met standaard merkfietsen.
Hendriks: “De toevoeging Unique staat voor ‘opgewaardeerd tot het summum van gebruiksvriendelijkheid, comfort, veiligheid, degelijkheid en soms eigenaardigheid’.
Zo rijdt er nu een Koga Unique door Friesland met een gemakkelijk handmatig te verstellen stuur van Gazelle, omdat de Accell Group, waartoe Koga behoort, zo’n stuur niet kon leveren. Van de nieuwe Trek T500+ liet het bureau de plakkerige handvatten door een leren versie vervangen en de bekabeling en de bevestiging van het display verbeteren. De slappe middenstandaard werd verruild voor een solidere achterstander zodat de fiets stabiel staat bij bepakking. In de categorie ‘zeer exclusief’ valt de Alba Ciclone Brooks Edition e-bike met een zonder sleutels verstelbaar Tranz-X stuur, een Satori verende zadelpen en leren handvatten, zadel, zadeltas, stuurtas en afneemtassen van het Engelse lifestylemerk Brooks.
“We gaan meer merken opnemen. Uitgangspunt voor ons is dat de fabrieksfiets, de basis, al heel goed is. We gaan geen bouwmarktfietsen opwaarderen.”

Beginners willen sportieve of chique e-bike
De fietsen worden door de wijzigingen en toevoegingen in aanschaf € 50,- tot € 500,- per stuk duurder. “Maar dan heb je ook een super fiets,” vindt Hendriks. “Ik constateer een toenemende interesse voor het uitproberen van kwaliteits e-bikes tijdens een testvakantie. E-bikes met een sportieve of chique uitstraling die stil, licht en comfortabel zijn en een grote actieradius hebben. De gemiddelde leeftijd van de interessegroep daalt richting 40. Onder hen zitten ook steeds meer mensen die normaliter niet veel fietsen. Tijdens onze testarrangementen ontdekken nieuwelingen hoe leuk ebiken is: per dag veel meer zien en beleven dan op een gewone fiets of als je wandelt. En veel comfortabeler. Als er een regenbui dreigt kun je zonder grote inspanning met opgevoerd tempo je einddoel bereiken of een plek om te schuilen.”

Rol fietsspecialist
Friesland Holland wil ook fietsenmakers buiten Friesland, bijvoorbeeld in België, betrekken bij haar opwaarderingsactiviteiten.
“Met velen hebben we al contact als promotors van fietsvakanties. Zij zijn de snelste en bekwaamste dienstverleners op fietsgebied. Geen internetwinkel en mobiele fietsenmaker komt in de buurt van hun service. Mensen die bij ons de ideale e-bike hebben ontdekt, adviseren wij voor aankoop naar de dealer bij hen in de buurt te gaan. Wij verkopen geen fietsen, maar adviseren wel nadrukkelijk in zee te gaan met een fietsenwinkel met werkplaats. Een elektrische fiets heeft soms storingen die de fietsenmaker in een zucht heeft verholpen. Ook periodiek onderhoud is een must.”

Volgens Hendriks is er eer te behalen aan het customizen van fietsen. “Gemodificeerde e-bikes zijn comfortabeler en bedrijfszekerder dan de standaard e-bikes. De consument wil wel betalen voor aantoonbaar betere kwaliteit. De fiets is hét sport- en recreatievoertuig voor een groeiende groep senioren die veiligheid en comfort zeer belangrijk vinden. En jonge mensen trouwens ook. Zij hebben vaak een fiets voor het werk én één voor sport en recreatie.”

Friesland Fietsexperience
Hendriks ziet de provincie Friesland als “de grootste fietsexperience ter wereld” met de Elfstedenroute (254 km) als langste testcircuit. “Volledig onafhankelijk van fabrieken en verkopers. Rijwielhandelaren kunnen met een gerust hart klanten, die graag bepaalde merken en modellen willen uitproberen, naar ons sturen voor uitgebreide testritten met meerdere fietsen in de échte praktijk. Voor de koop van het uitverkoren merk en model moet de testende gast bij zijn eigen fietsspecialist zijn. Wij gaan daar absoluut niet tussen zitten, dus geen provisies en dergelijke.”

Ga naar de Arrangementen!

Alba RIH

Alba Ciclone Sport Edition - Shimano Steps Middenmotor

RIH Omega - voorwielmotor

Milano e-go Monaco e-go lage instap.

Batavus Milano e-go

Batavus Monaco e-go lage instap.

Batavus Stream Yamaha Mont blanc easy..

Batavus Stream Yamaha.

Batavus Mont blanc easy.

E-bike: Duofiets E-bike: Trek L300 Navigator.

E-Bike:  Duofiets

E-bike: Trek L300 Navigator.

E-bike: Batavus Garda E-go Bosch. Touring bike: Gazelle Fuente Xtra.
E-bike: Batavus Garda E-go Bosch.

Touring bike: Gazelle Fuente Xtra.

Touring bike: Fryslân Fiets, made for Friesland Holland by Gazelle. Almost equal to: Sparta Marathon 7.0 Bliss & Happiness and Batavus Deluxe Lento. Mountain Bike: Merida 300 TFS Big-Nine Special.

Touring bike: Fryslân Fiets, made for Friesland Holland by Gazelle. Almost equal to: Sparta Marathon 7.0 Bliss & Happiness and Batavus Deluxe Lento.

Mountain Bike: Merida 300 TFS Big-Nine Special.

Touring bike: Batavus M-pact. Compact bike: Batavus.

Touring bike: Batavus M-pact.

 

Compact bike: Batavus. All Terrain Bike: Merida TFS Team.

 Alba ciclone E-bike Elfsteden Edition

All Terrain Bike: Merida TFS Team.
City bike: Gazelle Heavy Duty NL. E-bike: Koga e-active.

Gazelle C360 Hybrid F - Nuvinci Half automaat - Panasonic voorwiel motor

E-bike: Koga e-active.

Folding bike: Batavus Contra Versa. E-bike: Batavus Padova Easy De Luxe.

 

E-bike: Batavus Padova Easy De Luxe.
Bike stepper: Batavus. Bike stepper: Batavus.
Bike stepper: Batavus.
Touring bike: Gazelle. Almost equal to: Sparta Marathon 8.0, Sparta Marathon 7.0 Bliss & Happiness and Batavus Deluxe Lento. Folding bike: Batavus Contra Versa.
Touring bike: Gazelle. Bijna gelijk aan: Sparta Marathon 8.0, Sparta Marathon 7.0 Bliss & Happiness and Batavus Deluxe Lento.

 

Touring bike: Batavus Crescendo Nu Vinci. Mountain Bike: Merida MTB Touring 300 FTS Big-Nine.

Touring bike: Batavus Crescendo Nu Vinci.

Mountain Bike: Merida MTB Touring 300 FTS Big-Nine.
Touring bike: Batavus Lento De Luxe Retro E-bike: Pointer E Forta

Touring bike: Batavus Lento De Luxe Retro

E-bike: Pointer E Forta

Personal travel advice

Full-service

Friesland Holland Assistance

The nicer places to stay